Klein, kleiner, kleinst….Tiny Houses steeds populairder

Geplaatst op 4 september 2017 11:39

Kasten van huizen lijken niet meer van deze tijd. Mensen willen weer klein wonen. Piepklein zelfs, is de nieuwe trend onder een nog kleine, maar groeiende groep Nederlanders.

In tientallen gemeenten staan ze al: tiny houses. Ze zijn van permanente aard, zo concludeert Stec Groep in een onderzoek in opdracht van de rijksoverheid. Het zijn piepkleine huisjes van hooguit 50 vierkante meter, eenvoudig in elkaar te zetten, snel te verplaatsen, en gemaakt van duurzaam materiaal. De kosten om een woning zelf te bouwen liggen rond de 25.000 euro. Een kant en klaar exemplaar kost tussen de 35.000 en 45.000 euro.

Een kwart van de gemeenten heeft de afgelopen tijd een aanvraag ontvangen om een tiny house te bouwen. In 20 tot 40 gemeenten staan bij elkaar opgeteld zo’n 100 tiny houses, zo is de ruwe schatting van Stec Groep.

Gaat het nu om een hype of trend? De overheid vroeg Stec Groep onderzoek te doen naar klein wonen en specifiek naar het concept tiny housing. Volgens de onderzoekers is kleiner wonen niet meer weg te denken.

Gewild

De belangrijkste verklaring: consumenten willen het. Volgens de analyse is het aantal huishoudens dat een woning kleiner dan 40 vierkante meter wil in de periode 2012-2015 verdubbeld naar 4 procent. Ook in de categorie 40 tot 60 vierkante meter is die stijging terug te zien. Verder blijkt uit het onderzoek dat de gemiddelde oppervlakte van nieuwbouwwoningen zowel in de koop- als huursector de laatste jaren is afgenomen.

De voorkeur om klein te wonen en het kleiner bouwen is een duidelijke trendbreuk, zegt onderzoekster en directeur innovatie Esther Geuting van Stec Groep. De verklaring is simpel: het aantal eenpersoonshuishoudens neemt toe. Inmiddels is al een op de drie huishoudens eenpersoons.

Naast deze ontwikkeling is er volgens de onderzoekers nog iets aan de hand: een veranderende leefstijl. Een groeiende groep met name jonge, hoogopgeleide huishoudens kiest voor ervaringen in plaats van bezit: zij besteden liever hun geld aan reizen, festivals of horeca dan aan een dure auto of een groot huis. Ze leven flexibel, vaak alleen en wisselen gemakkelijk van baan.

Pionieren

Een van de gemeenten die als voorbeeld kan dienen voor andere, is Almere. In oktober opent de gemeente de BouwExpo, waar zestien tiny houses staan.

Een deel van die huisjes is voor permanente bewoning, een deel voor recreatief gebruik en een deel staat er tijdelijk. Zoiets verwacht je niet in een gemeente als Almere, dat bouwgrond genoeg heeft. Dus: waarom doet Almere dit? Wethouder wonen Tjeerd Herrema wil met dit initiatief laten zien dat zijn stad pioniert op woongebied en ruimte biedt aan alternatieve woonvormen. ,,We willen onze kennis en ervaring delen met andere gemeenten en we hopen zo de bouwstroom aan te jagen.”

 

Foto: Indigo. Concept: Woonpioniers. Render: 3D Studio Prins

bron: AD – Natasja de Groot 17-07-17

Menu