Circulair slopen is de nieuwe trend in de wereld van de bouw. Maar wat is het nou precies?

Geplaatst op 28 september 2018 01:20

Als er op dit moment een gebouw wordt gesloopt, gaat dat op een lineaire manier. Dat wil zeggen dat het pand gebouwd wordt, gebruikt wordt, afgeschreven wordt en dan als laatst wordt gesloopt. Zonder dat er wordt gekeken naar waarde van materialen die er nog in het pand te vinden zijn. Dit is zonde. Want vaak zijn materialen zoals hout en staal nog prima te gebruiken.

Daarom zijn verschillende spelers nu aan het kijken naar de mogelijkheden van circulair slopen. Dat betekent dat je bij de sloop van een gebouw, kijkt naar wat er binnen het gebouw nog een keer gebruikt kan worden. Zo kan hout zestig jaar oud zijn, maar bijvoorbeeld heel geschikt zijn om deuren voor een nieuw pand van te maken. Door deze manier van slopen gaan er dus geen materialen verloren, ze kunnen weer verwerkt worden tot ‘nieuwe’ grondstoffen. En hiermee sluit je de cirkel, vandaar de naam circulair slopen.

Je kunt ook nog een stapje verder nemen. Dan kom je bij circulair bouwen. Hier wordt bij de bouw al gekeken naar het gebruik van materialen. Die worden vastgelegd in een materialenpaspoort. Hierin vind je onder andere het type materiaal, de afmetingen en waar het gemonteerd is. Wanneer een gebouw afgeschreven is, kan door middel van dit paspoort het materiaal weer gebruikt worden voor een nieuw project.

Maar wat gebeurt er dan met het materiaal tussen twee projecten in? Dat is een vraag waar veel partijen zich nu mee bezig houden. Van banken tot universiteiten en bouwkundigen breken hun hoofd over het logistieke plaatje. Het idee is dat er een marktplaats gevormd wordt voor deze materialen die door middel van de paspoorten makkelijk verhandeld kunnen worden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan!

bron foto: www.duurzaamgebouwd.nl
Menu